Tussen de regenbuien door…

de tuun in! Ik werd wakker en de zon scheen volop tussen de gordijnen door naar binnen. Een heerlijke dag in de moestuin, dacht ik. Maar na één rijtje schoffelen werd het angstaanjagend donker en jahoor daar kwamen dikke grote regendruppels naar beneden. Gauw de hondjes (Splinter en de buurhond Sara een dikke oude bruine labrador) naar binnen en zelf ook even schuilen. Al snel klaarde het weer op, maar ook net zo snel was het weer grauw. Snel de belangrijkste stukken geschoffeld, tussen de opkomende raapsteeltjes en rucola en tussen de rijen aardappels. Oja en om de bessenstruiken, daar blijft heel vervelend dik stevig gras tussen groeien wat bijna niet weg te krijgen is. Ondanks de regen van vannacht, is de grond nog erg droog. Dat maakte dat ik eindelijk alles eens goed vrij kon maken rond de bessenstruiken. Die regenbuien doen helaas weinig. Als het zo doorgaat moet ik het weekend de tuin goed bewateren.

Zonneschijn doet mijn motivatie om de tuin in te gaan flink toenemen! Daarnaast word ik flink gestimuleerd door alle leuke programma’s en informatie op televisie over moestuinieren en voeding. Zo werd ik zondag op mijn vrijgezellendag (die overigens helemaal geweldig was, maar daar straks meer over!) door twee vriendinnen gewezen op Maarten’s moestuin programma dat deze week van start zou gaan. Zij wisten niet precies wanneer. Gisteravond om half 8 zat ik achter de laptop en surfde ik even naar de tv-gids. Het programma bleek op dat moment al tien minuten bezig te zijn! Snel de tv aan. Het is heerlijke slow televisie. Ik werd er helemaal rustig van en toen ik de vieze handen van Maarten ’t Hart zag kreeg ik helemaal zin om met mijn handen in mijn tuuntje te graven. Al gebruik ik trouwens tegenwoordig wel altijd tuinhandschoentjes, op mijn bruiloft kan ik natuurlijk niet met zwarte nagelriemen verschijnen haha. En onze katten poepen in de tuin… ik moet daar nog steeds iets op bedenken. Wij hebben te weinig koffiedik om de hele tuin te behandelen en ik heb niet het idee dat ze dat wat doet. Kattenpoep is erg vies en ik vraag me ook af of het de groenten kwaad kan doen? Als er mensen zijn met tips, dan hoor ik het graag!

Oja ook ontvang ik graag tips over hoe ik het kale kippen/konijnen weitje kan opfleuren. Ik las laatst dat kippen precies weten welke planten giftig zijn en welke niet. Dat wist ik ook eigenlijk wel want ze schoffelen mijn bloementuintje heel mooi en pikken alleen het onkruid op en laten de bloemen staan. Dus ik had bedacht om gewoon wat bloemenstruiken in het weitje te planten want gras heeft geen zin. Het probleem is Dores.. weten konijnen ook wat giftig is en wat niet? Ik vraag het me af.. Ik heb het weitje al wel vol gezet met knotwilgjes, maar dat zijn nou ook niet de meest gezellige kleurijke boompjes, zeker nu niet. Van die kale takken. Maargoed dat komt vanzelf.
kale kippenwei

De heggen voor het huis langs zijn gewoon in een week tijd helemaal vol en groen geworden. Het ziet er prachtig uit. Evenals de mooie grote hortensia’s naast onze grote deeldeurramen. De blauwe regen staat er echter triest bij. Ik kon niet meer tegen het gezeur van de buren over de mooiste blauwe regen ever! dat ik in een woeste bui de stammen tot 1,5 m. boven de grond heb afgezaagd. Oh wat heb ik daar een spijt van. Maak nooit beslissingen in een woeste bui! Kom altijd eerst tot rust voor je bepaalt wat te doen.. maarja het kwaad is al geschied. Anders hadden we waarschijnlijk op de grote dag prachtige foto’s onder een boog van blauwe regen kunnen maken.. Nu staan er enkel twee kale dikke stammetjes tegen het huis.

De kruidenspiraal doet het super! Verschillende kruiden die vorig jaar niet opkwamen, zijn dat nu ineens wel gekomen. De spiraal is aardig vol. Vooral de peterselie doet het erg goed. Het stomme is dat ik nauwelijks kruiden gebruikt. De peterselie knip ik steeds weer af en geef ik aan de paardjes, kippen en Dores, die vinden het heerlijk. En ik denk dat het ook heel gezond is, veel kruiden hebben toch een geneeskrachtige werking? Binnenkort ga ik daar veel meer over leren! Ik kan het hier wel vast schrijven want mijn moeder leest het blog toch niet voor vanavond. Zij is vandaag jarig en ik heb ons opgegeven voor een kruidenlezing half mei. Dan komen we alles te weten over de geneeskrachtige werking van kruiden. Ook leren we dan welke bloemen, kruiden en onkruiden je langs de kant van de weg kunt vinden en prima te gebruiken zijn. Dan krijg ik vast ook meer te weten over barndnetels, daar staat mijn tuin vol mee! Maar ik weet niet goed wat er mee te doen..

Kortom er staan dus nog een hoop leuke dingen op het programma! Van het weekend maak ik de rest van de tuin onkruid vrij en ga ik weer aan het zaaien. Wat betreft de tuin is dit toch wel het mooiste en verrassendste seizoen van het jaar!
lieverheerstbeestje Dit mooie lieveheersbeestje heb ik gered van één van onze kipjes. Als ik in de tuin aan het werk ben, weten twee van de vier kipjes niet hoe snel ze uit hun weitje moeten komen. Ze lopen je voor de voeten en halen alle wormpjes en andere insecten uit de tuin. Terwijl veel van die insecten ook heel nuttig zijn.. maarja dat is de natuurlijke kringloop.

Een reactie plaatsen