2014 meer offline dan online?

Inspirerend, een jaar lang offline.. Maar verre van haalbaar. Wat bij mij vaak betekent er dan maar niet aan beginnen. Iets moet volledig of niet, het is zwart of wit… Onzin natuurlijk, want iets minder online is hartstikke haalbaar en voor mij waarschijnlijk ook een stuk gezonder.

De jongeman, van mijn leeftijd dus opgegroeid met internet, heeft als project een jaar lang geen internet gebruikt. Ook heeft hij zijn mobiele telefoon weggedaan. Dat klinkt echt overheerlijk. Het schijnt dat al snel de eenzaamheid om de hoek komt kijken maar eerlijk gezegd is dat mijn angst niet. In verband met mijn werk kan ik niet volledig offline gaan. Niet alleen voor de mail heb ik internet nodig maar ook om gegevens te kunnen verwerken en uit te wisselen met collega’s. Mijn werk bestaat natuurlijk al eeuwen dus er zal vast en zeker een andere manier zijn zonder online te hoeven maar internet heeft ook zo zijn voordelen. Ik ben dan ook niet zozeer tegen internet als wel tegen social media en het altijd bereikbaar zijn. Naar mijn idee zijn de smartphone’s en de Ipad’s de boosdoeners. Een laptop op schoot wordt een keer te zwaar, de accu raakt leeg en je ogen worden vierkant dus uiteindelijk zet je die weg. Een smartphone of Ipad heeft die nadelen niet. Ik durf niet te tellen hoe vaak (en vooral hoeveel uur!!) ik per dag op facebook doorbreng. Steeds vaker betrap ik mezelf erop dat ik familie kiekjes van wild vreemden aan het bekijken ben! Om nog maar te zwijgen over hoe vaak ik check of iemand mijn facebook status leuk vindt. Laatste handeling voor het slapen gaat, facebook checken… Treurig.

Het gekke is, nu ik mijn eigen gedrag toch aan het analyseren ben, dat ik nooit kijk of ik een comment heb op mijn blog! Wat nog veel gekker is, is dat ik eigenlijk hoop dat niemand dit leest. Dat wat ik hier schrijf is niet zo bijster anders dan wat ik in mijn dagboeken schrijf.. Naja dat is niet helemaal waar, maar toch ben ik geneigd ook hier veel persoonlijke gedachten achter te laten. Maar dan zou ik het ook gewoon kunnen houden bij dagboeken schrijven, dus waarom dan toch een blog? Hmm… daar ga ik mijn hoofd eens over breken..

Hoe dan ook, ik ben gek op goede voornemens, ik ga minderen met social media! Vanaf morgen een maand lang geen facebook checken! Brr ik wordt al gespannen bij de gedachten.. en dan te bedenken dat ik pas twee jaar facebook heb!?

En in al die offline tijd ga ik opnieuw beginnen met de moestuin, want dat kan immers altijd! Ik heb de tuin al omgespit dus binnenkort kunnen de zaaibedjes weer klaargemaakt worden!

Een reactie plaatsen