Een Siberisch koude lentedag!

kruiden

Wat doe je wanneer de grond te hard en te koud is om te zaaien (wat natuurlijk allang zou moeten in deze tijd van het jaar, mijn hele planning loopt nu al in de soep)? Dan ga je een start maken met een kruidenspiraal! Een tijdje geleden kwam ik op het net een kruidenspiraal tegen gemaakt van mooie grote soort rotsstenen. En laten wij die rotsen nou net als afval achter in de wei hebben liggen! (Dankzij een vader die in de meest onzinnige rotzooi nog iets functioneels ziet, en hij heeft gelijk, alles komt altijd nog eens van pas!) Na weken lang somber binnen te zitten werd het echt tijd om er eens uit te gaan. Ondanks de extreme kou en wind was het heerlijk. Ik heb flink wat stenen gesjouwd (nog geen kwart van wat ik uiteindelijk nodig zal hebben, maar een begin is een begin). De eerste laag ligt al in een cirkel. Nouja cirkel, ik kreeg al binnen enkele minuten commentaar van een jongeman die lekker voor de kachel naar buiten stond te kijken hoe ik hard aan het werk was, dat het niet bepaald op een cirkel leek. Eerder een ei met stekels. Maar gelukkig streef ik geen perfectie na, dus het is gebleven zoals het is en ik ben er blij mee. Ik kan niet wachten tot ik er verder aan kan werken en de prachtige bloeiende kruiden erin kan poten. Wat zullen de gerechten van de zomer lekker worden! Wordt vervolgd!

foto(11)

Wintersekost in de lente!

Na een middagje stenen sjouwen is een lekker stevige maaltijd niet verkeerd! En met die Siberische kou midden in de lente heb ik behoefte aan gezelligheid. De zondag is natuurlijk de dag om eens lekker te kokkerellen en de tafel mooi te dekken. Vandaag op het menu: witte kool salade, schnitzel en heerlijke eigengemaakte patat met mayonaise!

foto (2)1

Ingrediënten koolsalade:

– Witte kool
– Witte en blauwe druiven
– Appel
– Optioneel augurkjes of mandarijntjes (kies vooral voor zoet fruit, past goed bij de witte kool)
– Zeezout
Voor de azijn dressing:
– 1 theelepel grove mostert (franse kan ook, net wat je lekker vindt)
– ¼ azijn (appelazijn kan ook maar is behoorlijk overheersend dus doe dan iets minder) of een halve citroen
– ¾ olijfolie
– Peper naar smaak
Ook erg lekker een yoghurt/mayonaise dressing:
– ½ volle yoghurt (biologisch)
– ½ mayonaise (zelfgemaakt)
– Zeezout en zwarte peper naar smaak
Snijd de kool in reepjes. Bestrooi het ruim met zeezout en kneed de kool een paar minuutjes. Was daarna het zout goed van de kool af met water. Snijd de druiven in vieren en haal de pitjes eruit. Snijd de appel in kleine stukjes. Doe alle ingrediënten bij elkaar in een kom en hussel het door. Doe de mostert in een schaaltje met de azijn (of halve citroen, maakt het frisser) en klop het met een garde goed door. Schenk de olijolie rustig al kloppend bij het mostertmengel tot het een mooi egale dressing is geworden. Voor de yoghurt/mayonaise dressing, doe de ingrediënten in een kom en klop het door.

Schnitzel:
– Biologische schnitzel (erg lekker van bio-boederij Korenblik)
– Speltbloem
– Zeezout en zwarte peper
Bestrooi de schnitzels met zout en peper. Wrijf ze daarna royaal in met bloem. Bak de schnitzels op hoog vuur met flink wat olijfolie (ik doe er ook altijd een flinke klont boter bij om een mooi bruin korstje te krijgen maar zonder is natuurlijk gezonder).

Eigengemaakte patat met mayonaise:
– Aardappels (een iets stevige aardappel is makkelijker te frituren)
– Zonnebloemolie (of een ander soort olie om in te frituren)
Voor de mayonaise:
– 1 eidooier (natuurlijk van een biologisch ei!!)
– Zonnebloemolie (olijfolie kan ook maar omdat daar meer smaak aan zit kies ik altijd voor zonnebloemolie)
– 1 eetlepel Franse mostert
– Azijn of halve citroen
– Zeezout en zwarte peper
Schil de aardappels en snijd ze in patatreepjes. Bak de aardappelreepjes enkele minuten in de hete olie. Doe de eidooier met de mostert in een kom en klop het met een garde goed door. Giet al kloppend steeds een grote scheut zonnebloemolie erbij, ga net zolang door tot het de kleur en structuur van mayonaise heeft. Giet tussendoor een kleine scheut azijn erbij (of de sap van een halve citroen). Roer er naar smaak zout en peper door.

Eetsmakelijk!